06. 03. 2323.

Дана 06.03.2023. године, у радној посјети Агенцији за управљање одузетом имовином Републике Српске боравила је делегација Агенције за управљање одузетом имовином Републике Сјеверне Македоније. Ова посјета обављена је у склопу међународне сарадње, односно размијене искустава и најбоље праксе у пословима управљања одузетом имовином и представља наставак одличне сарадње коју агенције имају од оснивања Балканске међуагенцијске мреже за управљање одузетом имовином (БАМИН).

Делегацију  Агенције за управљање одузетом имовином Републике Сјеверне Македоније сачињавали су госп. Фатон Асани-директор Агенције, госп. Сафет Црновршанин-начелник Одјељења и гђа Арита Хаџиева-савјетница у Агенцији. Са делегацијом македонске Агенције разговарала је директорица Агенције за управљање одузетом имовином гђа Свјетлана Кусић са својим сарадницима.

У радном дијелу посјете обављен је састанак на којем је представницима македонске Агенције за управљање одузетом имовином представљен правни оквир за управљање одузетом имовином у Републици Српској, надлежност и дјелокруг рада, те искуства у раду Агенције. Посебан акценат је стављен на активности које Агенција предузима у поступцима располагања трајно одузетом имовином, односно искуства у располагању одузетом имовином у јавном интересу и социјалне сврхе.

Од стране представника македонске Агенције презентован је правни оквир за управљање одузетом имовином у Републици Сјеверној Македонији, а посебно поступак и начин обављања продаје трајно одузете имовине електронским јавним надметањем. Македноска Агенција се може похвалити успјешним резултатима, односно ефикасним системом продаје, као једна од ријетких земаља које су примијениле овај метод продаје трајно одуезете имовине.

У склопу ове посјете, за делегацију македонске Агенције и представнике Агенције за управљање одузетом имовином Републике Српске, уприличен је и пријем у Министарству правде Републике Српске гдје је обављен састанак са министром правде госп. Милошом Букејловићем и помоћником министра госп. Слободаном Зецом.