29. 10. 2121.

Представници Агенције за управљање одузетом имовином учествовали су у раду Годишњег генералног састанка Балканске међуагенцијске мреже за управљање одузетом имовином који је одржан у Тирани од 27. до 29. октобра ове године.

Састанак је одржан под покровитељством Европске организације за безбједност и сарадњу (OSCE), Њемачког друштва за међународну сарадњу (GIZ), Министарства спољних послова Краљевине Норвешке и Агенције за запљењену и конфисковану имовину Републике Албаније.

На овом састанку учествовали су преставници органа надлежних за управљање одузетом имовином из: Албаније, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Грчке, Ирске, Јерменије, Косова, Молдавије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Румуније, Србије, Уједињеног Краљевства, Украјине, САД.

Разматрана су досадашња искуства органа који се баве управљањем одузетом имовином у земљама Балкана и Европе, те су презентовани примјери најбоље праксе у пословима управљања одузетом имовином.

Од стране Агенције за запљењену и конфисковану имовину Републике Албаније организована је посјета трајно одузетом привредном друштву којим управља ова агенција. Такође, сви учесници састанка су имали прилику да у граду Скадру присуствују примопредаји трајно одузетог возила, преуређеног у покретну библиотеку, а којим је располагагано у друштвено корисне сврхе. 

Представници Републике Српске презентовали су правни оквир који регулише послове управљања одузетом имовином, те досадашње искуство у пословима управљања одузетом имовином.