24. 06. 2222.

Представници Агенције за управљање одузетом имовином Републике Српске присуствовали су Годишњој скупштини чланица БАМИН мреже 2022, која је одржана у од 22.06.2022. године до 24.06.2022. године у Црној Гори ( Будва).

Годишња скупштина чланица БАМИН мреже одржана је уз подршку ОСЦЕ-а, норвешког Министарства за вањске послове и  њемачке организације за сарадњу (ГИЗ).

Састанку су присуствовали представници ОСЦЕ-а, ГИЗ-а, те агенција надлежних за управљање одузетом имовином из Молдавије, Сјеверне Македоније, Србије, Бугарске, Републике Српске, Федерације БиХ, Албаније, Грчке, Украјине (онлајн), Ирске (онлајн), Косова, те представници из Либана и Јордана као гости на овом Годишњем састанку.

На почетку састанка присутним учесницима су се обратили Коча Ђуричић-директор Управе за катастар и државну имовину Црне Горе, Бакир Хаверић из ГИЗ-а, Ајрис Пилика из ОСЦЕ-а и Жил Томас из Секретаријата БАМИН-а.

Од стране Валтера Квиринена, замјеника директора Централне канцеларије за одузимање имовине у Белгији, преко видео позива је презентовао основне принципе рада њихове канцеларије, која је поред одузимања надлежна и за управљање одузетом имовином.

Жил Томас из Секретаријата БАМИН-а је представила приједог Директиве о поврату и одузимању имовине која се припрема од стране Европског парламента и Вијећа.

Од стране Фредерика Пирсона из ЕУРОПОЛ-а представљен је приједлог нове Директиве о поврату и одузимању имовине.

Еидан Ларкин власник приватне компаније „Assets Reality“ из Лондона која пружа услуге управљања имовином представио је како приватне компаније могу подржати остваривање циљева канцеларија за управљање одузетом имовином.

Састанак је настављен кроз представљање искуства и податаке о раду за посљедњу годину (за период од посљедњег састанка одржаног 2021. године у Тирани). Своје презентације изложили су представници Црне Горе, Ирске (онлајн), Албаније, и Федерације БиХ. Републике Српске, Бугарске, Грчке и Косова. Молдавије, Сјеверне Македоније, Србије и Украјине.